default-logo
Location: Noord Holland - Amsterdam
Price: v.a. € 799,-

Sail & Bike Nederland: IJsselmeer | Schepen Elizabeth & Leafde fan Fryslân

In 2018 wordt de Sail & Bike IJsselmeer reis met 2 verschillende schepen aangeboden die elk een iets andere route varen.

Driemastklipper ELIZABETH: Vanuit Amsterdam fietst u noordwaarts door het prachtige Waterland naar het sfeervolle stadje Monnickendam. Vervolgens gaat de Sail & Bike IJsselmeer route door naar Hoorn en Enkhuizen, waar de historierijke binnensteden hun oude rijkdom tonen om daarna de oversteek te maken naar de provincie Friesland. Wie zin heeft, mag mee helpen bij het hijsen van de vele vierkante meters zeildoek. Na een zeiltocht naar Lemmer c.q. Stavoren fietst u door de waterrijke provincie Friesland naar Stavoren c.q. Lemmer. Van daaruit steekt u over naar Enkhuizen, waar u een bezoek kunt brengen aan het Zuiderzeemuseum. Op vrijdag nog één keer genieten van een zeiltocht, terug naar Amsterdam. Op de Sail & Bike IJsselmeer reis met de Elizabeth zijn de fietstochten individueel, dus zonder begeleiding. Een bemanningslid geeft ‘s avonds voorbesprekingen voor de fietsroute van de volgende dag. U fietst de fietstochten met behulp van een gedetailleerde kaart en dagelijkse routebeschrijvingen.

Driemast-barkentijn LEAFDE FAN FRYSLÂN: Uw zeil- en fietsvakantie begint in Amsterdam en voert langs de kust van het IJsselmeer. De gezellige historische stadjes, de eeuwenoude polders en de dorpjes in het binnenland zijn door de uitstekende fietspaden met elkaar verbonden. U bezoekt Monnickendam, Hoorn en Enkhuizen, oude handelssteden uit de Gouden 17de eeuw. Aan de oostzijde van het IJsselmeer bezoekt u de provincies Friesland en Flevoland met de voormalige eilanden Urk en Schokland (UNESCO). Na een bezoek aan Enkhuizen vaart het schip op de laatste dag onder vol zeil weer terug naar Amsterdam. Hier heeft u nog tijd om de mooie hoofdstad verder te ontdekken. Op de Sail & Bike IJsselmeerreis met de Leafde Fan Fryslân zijn de dagelijkse fietstochten onder begeleiding van een gids: een ter plaatse bekende en meertalige reisleider laat u de mooiste stadjes en dorpen zien, voert u door de afwisselende, door water gedomineerde landschappen en heeft veel tips en informatie paraat. Als u wilt kunt u aan de hand van gedetailleerde kaarten ook individueel fietsen.

Voor onze Sail & Bike reizen heeft u geen zeilervaring nodig. Wie zin heeft, mag mee helpen bij het hijsen van de vele vierkante meters zeildoek.

Icons Sail en Bike IJsselmeer

 

 

 

 

 

 

 

 • Data/Prijzen

 • Informatie Schepen

  Elizabeth

  De imposante driemastklipper Elizabeth is al in 1913 als zeilend vrachtschip gebouwd. Het schip is tot een modern zeilend passagiersschip omgebouwd, waarbij de typerende traditionele lijnen van de platbodem zijn behouden. Het schip beschikt over een mooie stijlvolle en ruime salon, tevens restaurant, met bar en zithoeken in nautische stijl. Na de meest recente verbouwing ( winter 2014-2015) beschikt het schip over 10 comfortabele slaapverblijven. De 10 hutten beschikken elk over twee naast elkaar geplaatste eenpersoonsbedden, een badkamer met douche en toilet en een patrijspoort of raam dat kan worden geopend. In de meeste hutten is een 3e of 4e bed (als bovenbed) beschikbaar. Acht hutten bevinden zich op het benedendek, twee op het bovendek. De Elizabeth biedt plaats aan 20 (max. 35) passagiers, is 41 meter lang en 6,90 m breed en heeft een zeiloppervlak van 445 M².

  Ship-Elizabeth Plan elizabeth

  Leafde fan Fryslân
  De imposante driemast-barkentijn LEAFDE FAN FRYSLÂN wordt in 2018 voor het eerst ingezet voor Sail & Bike reizen en wordt door de eigenaren Joris en Rinske de Wit geëxploiteerd. Zij exploiteren ook de driemastklipper MARE FAN FRYSLÂN al voor vele jaren. Het luxe schip heeft een verfijnde inrichting. Het schip beschikt over 12 comfortabele tweepersoonshutten met elk 2 losse bedden (ca. 11 m2). In twee hutten is op aanvraag een derde bed als bovenbed beschikbaar. Alle hutten hebben een badkamer met douche, wastafel en toilet. In elke hut kan er een raam of dekluik geopend worden. In het restaurant worden heerlijke maaltijden geserveerd en de gezellige scheepsbar is goed gesorteerd. De stuurhut heeft een mooie zithoek: hier en op het dek heeft u het beste uitzicht over het water. De LEAFDE FAN FRYSLÂN heeft een capaciteit voor 24 (tot max. 26) gasten, heeft een lengte van 50 meter, een breedte van 7 meter en een zeiloppervlakte van in totaal 760 m².

 • Reisprogramma Elizabeth

  Reisprogramma Nederland: Sail & Bike IJsselmeer | Schip Elizabeth

  Dag 1 (za): Amsterdam
  Aankomst aan boord en inscheping in Amsterdam Aankomst aan boord, inschepen tussen 14.00 uur en 18.00 uur. Het schip blijft de eerste nacht in Amsterdam nabij het centrum liggen. U kunt ’s middags en ‘s avonds Amsterdam bezoeken om musea te bezoeken, te shoppen of een grachtenrondvaart te maken.

  Dag 2 (zo): Amsterdam – Waterland – Monnickendam (ca. 25-40 km**)
  Na het ontbijt begint uw eerste fietstocht door het natuurgebied Waterland met kleine dorpjes, sloten, kreken en meertjes. Een high light is het rijke dorp Broek in Waterland, dat met zijn typische houten huizen met fraaie tuinen en kleine grachtjes midden in Waterland ligt. Als u een ca. 15 km langere tocht wilt fietsen, dan moet u beslist het voormalige eiland Marken bezoeken. De fietstocht eindigt in het mooie havenstadje Monnickendam, waar u de nacht aan boord doorbrengt.

  Dag 3 (ma): Monnickendam – Volendam – Edam – Hoorn (ca. 35-62 km**)
  Fietstocht van Monnickendam via Volendam, Edam, De Rijp en Schermerhorn naar Hoorn. Onderweg kunt u een kaasboerderij bezoeken, in de levendige haven van Volendam een visje eten en in de Rijp een wandelingetje maken door de straatjes en stegen van dit voormalige walvisvaardersstadje. De welgestelde kooplui uit de Gouden 17de eeuw bouwden hier prachtige woon- en handelshuizen, die prachtig gerestaureerd zijn en het stadsbeeld bepalen. Ook tijdens een wandeling door Hoorn, de eindbestemming van de fietstocht, kunt u tal van prachtige oude gebouwen bewonderen. Een ca. 15 km kortere route voert via Volendam en Edam over de IJsselmeerdijk rechtstreeks naar Hoorn.

  Dag 4 (di): Hoorn – Enkhuizen (ca. 25 km) | Zeilen Enkhuizen – Lemmer of Stavoren
  In de ochtend fietst u over de eeuwenoude dijk langs het IJsselmeer van Hoorn naar Enkhuizen. U wordt vandaag voor de lunch al weer in de haven van Enkhuizen aan boord van het schip verwacht. ‘s Middags zeilt u dwars over het IJsselmeer naar Lemmer of Stavoren, in de provincie Friesland (afhankelijk van de wind). Maak een wandeling door de gezellige stad. Het watersportcentrum Lemmer lokt met tal van cafés en kroegen langs de grachtjes en bij de oude neogotische sluis.

  Dag 5 (wo): Lemmer – Friese Meren & Gaasterland – Stavoren (ca. 34/56 km**) of andersom
  De fietsroute voert vanuit Lemmer over de hoger gelegen zandgronden van het Gaasterland met idyllische dorpjes en via de laag gelegen veengronden met de Friese meren zoals de Morra en de Fluessen. Onderweg passeert u het historische stadje Sloten met zo'n 500 inwoners. Via Molkwerum, gebouwd op door grachtjes van elkaar gescheiden eilandjes fietst u naar Stavoren, het oudste stadje van Friesland. U kunt deze fietstocht evt. verlengen om een bezoek te brengen aan het prachtige Hindeloopen. (Als u op dinsdag in Stavoren bent aangekomen, wordt deze fietstocht andersom gereden.)

  Dag 6 (do): Zeilen Lemmer of Stavoren – Enkhuizen
  In de ochtend worden de zeilen weer gehesen en zeilt u naar Enkhuizen. Na aankomst heeft u tijd voor een korte fietstocht en/of een wandeling door de oude haven en het centrum van de prachtige VOC-stad. Ook heeft u de mogelijkheid om het Zuiderzeemuseum te bezoeken.

  Dag 7 (vr): Zeiltocht Enkhuizen – Amsterdam
  Bij gunstige wind vaart u vandaag onder vol zeil van Enkhuizen langs de IJsselmeerkust terug naar Amsterdam. Wie dat wil kan actief bij het zeilen en manoeuvreren meehelpen. Daarvoor is zeilervaring niet nodig. Of u relaxt heerlijk aan dek en geniet van zon, wind en weidse uitzichten. ‘s Middags en ‘s avonds kunt u de hoofdstad nog verder ontdekken.

  Dag 8 (za): Einde van de reis
  Na het ontbijt neemt u afscheid van de bemanning. Uitschepen vóór 09:30 uur.

  Belangrijke opmerkingen bij het Sail & Bike programma:
  Bij het Sail & Bike IJsselmeer programma hoort ook een beetje avontuur: bij deze reizen ligt van tevoren de start- en eindhaven Amsterdam vast. De dagelijkse trajecten zijn voor het schip voor een belangrijk deel afhankelijk van windsterkte en windrichting. De schipper bepaalt van dag tot dag het exacte vaarprogramma en bespreekt de mogelijkheden met de gasten. De crew zal alles in het werk stellen om het programma zo veel mogelijk volgens planning te laten verlopen en u een fascinerende en afwisselende week met activiteiten, natuur en cultuur te laten beleven, maar het is mogelijk dat vertrek- en vaartijden en / of de volgorde van het programma gedurende week moet worden aangepast. Geniet en laat u door de elementen leiden! Diverse trajecten worden per schip (indien mogelijk onder zeil) afgelegd. Deze trajecten zijn cursief gedrukt in het programma.

  **: Beide mogelijkheden worden aangeboden: de gast mag zelf kiezen. Alle afstanden zijn “circa-afstanden” van de aanbevolen fietsroutes.
  Wanneer gasten een dag niet willen fietsen, kunnen zij relaxen en de route met het schip afleggen.

  Programma en gegevens onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen om technische, meteorologische en / of nautische redenen.

 • Reisprogramma Leafde fan Fryslân

  Reisprogramma Nederland: Sail & Bike IJsselmeer | Schip Leafde fan Frysân

  Dag 1 (za): aankomst en inscheping in Amsterdam
  Individuelle aankomst naar Amsterdam, inschepen tussen 14.00 uur en 18.00 uur. Het schip blijft de eerste nacht in Amsterdam nabij het centrum liggen. U kunt ’s middags en ‘s avonds Amsterdam bezoeken om musea te bezoeken, te shoppen of een grachtenrondvaart te maken.

  Dag 2 (zo): Amsterdam – Waterland – Monnickendam (ca. 35-50 km)
  Na het ontbijt begint uw eerste fietstocht door het prachtige landelijke natuurgebied Waterland met kleine dorpjes, sloten, kreken en meertjes. Een highlight is het rijke dorp Broek in Waterland, dat met zijn typische houten huizen met fraaie tuinen en kleine grachtjes midden in Waterland ligt. Als u een ca. 15 km langere tocht wilt fietsen, dan moet u beslist het voormalige eiland Marken bezoeken. De fietstocht eindigt in het mooie havenstadje Monnickendam, waar u de nacht aan boord doorbrengt.

  Dag 3 (ma):  Monnickendam – Volendam – Edam – Hoorn (ca. 52 km)
  Fietstocht van Monnickendam via Volendam, Edam, De Rijp en Schermerhorn naar Hoorn. Onderweg kunt u een kaasboerderij bezoeken, in de levendige haven van Volendam een visje eten en in de Rijp een wandelingetje maken door de straatjes en stegen van dit voormalige walvisvaardersstadje. De welgestelde kooplui uit de Gouden 17de eeuw bouwden hier prachtige woon- en handelshuizen, die prachtig gerestaureerd zijn en het stadsbeeld bepalen. Ook tijdens een wandeling door Hoorn, de eindbestemming van de fietstocht, kunt u tal van prachtige oude gebouwen bewonderen. Een ca. 15 km kortere route voert via Volendam en Edam over de IJsselmeerdijk rechtstreeks naar Hoorn.

  Dag 4 (di):  Hoorn – Enkhuizen (ca. 28 km) | Zeilen Enkhuizen – Urk
  In de ochtend fietst u over de eeuwenoude dijk langs het IJsselmeer van Hoorn naar Enkhuizen. U wordt vandaag voor de lunch al weer in de haven van Enkhuizen aan boord van het schip verwacht. ‘s Middags zeilt u dwars over het IJsselmeer naar Urk. Maak een wandeling door de nauwe straatjes, naar het kleine strandje en door de haven van dit pittoreske havenstadje. De huizen van Urk werden vroeger als bescherming tegen hoog water dicht tegen elkaar op heuveltjes gebouwd, wat nog goed te zien is.

  Dag 5 (woe): Urk und Schokland (ca. 34 km) | Zeilen Urk – Lemmer
  Na het ontbijt fietst u over een mooi fietspad langs het water naar het voormalige eiland Schokland, dat sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 – net als Urk – geen eiland meer is en sinds 1995 tot het culturele erfgoed van UNESCO behoort. U fietst terug naar Urk. Aansluitend zet het schip koers naar Lemmer, de Poort van Friesland. Het watersportcentrum Lemmer lokt met tal van cafés en kroegen langs de grachtjes en bij de oude neogotische sluis.

  Dag 6 (do): Lemmer – Friese meren & Gaasterland – Stavoren (ca. 48 km) | Zeilen Stavoren – Enkhuizen 
  De fietsroute voert vanuit Lemmer over de hoger gelegen zandgronden van het Gaasterland met idyllische dorpjes en via de laag gelegen veengronden met de Friese meren zoals de Morra en de Fluessen. Onderweg passeert u het historische kleine stadje Sloten. Via Molkwerum, een dorpje dat doorkruist wordt door grachtjes, fietst u naar Stavoren, het oudste stadje van Friesland. In de late middag worden de zeilen weer gehesen en zeilt u naar Enkhuizen. ’s Avonds kunt u nog een wandeling maken door de oude haven en het centrum van de prachtige VOC-stad.

  Dag 7 (vr): Zeiltocht Enkhuizen – Amsterdam
  Bij gunstige wind vaart u vandaag onder vol zeil van Enkhuizen langs de IJsselmeerkust terug naar Amsterdam. Wie dat wil kan actief bij het zeilen en manoeuvreren meehelpen. Zeilervaring is hiervoor niet nodig. ’s Middags bereikt u de hoofdstad en heeft u nog tijd om het stadscentrum te bezoeken.

  Dag 8 (za): einde van de reis, vertrek uit Amsterdam
  Na het ontbijt neemt u afscheid van de bemanning. Uitschepen vóór 09:30 uur.

  Belangrijke opmerkingen bij het Sail & Bike programma:
  Bij het Sail & Bike IJsselmeer programma hoort ook een beetje avontuur: bij deze reizen ligt van tevoren de start- en eindhaven Amsterdam vast. De dagelijkse trajecten zijn voor het schip voor een belangrijk deel afhankelijk van windsterkte en windrichting. De schipper bepaalt van dag tot dag het exacte vaarprogramma en bespreekt de mogelijkheden met de gasten. De crew zal alles in het werk stellen om het programma zo veel mogelijk volgens planning te laten verlopen en u een fascinerende en afwisselende week met activiteiten, natuur en cultuur te laten beleven, maar het is mogelijk dat vertrek- en vaartijden en / of de volgorde van het programma gedurende week moet worden aangepast. Geniet en laat u door de elementen leiden! Diverse trajecten worden per schip (indien mogelijk onder zeil) afgelegd. Deze trajecten zijn cursief gedrukt in het programma.

  Alle afstanden zijn “circa-afstanden” van de aanbevolen fietsroutes.
  Wanneer gasten een dag niet willen fietsen, kunnen zij relaxen en de route met het schip afleggen.

  Programma en gegevens onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen om technische, meteorologische en / of nautische redenen.

 • Inclusief

  Inclusief
  – Scheepsreis & accommodatie in de geboekte categorie, 8 dagen / 7 nachten (zaterdag – zaterdag) van / naar Amsterdam;
  – Volpension (7 x ontbijt, 6 x lunchpakket tijdens fietstochten, 7 x drie-gangen-diner);
  – Gebruik van beddengoed en handdoeken (handdoekwissel op verzoek). Dagelijkse lichte schoonmaak van de hut;
  – Welkomstdrankje en informatiegesprek tijdens de eerste avond;
  – Schip Elizabeth: Boordreisleiding en dagelijkse voorbesprekingen van de fietstochten door de schipper / crew;
    Schip Leafde fan Fryslân: Reisleider (meertalig) met dagelijkse voorbespreking van de fietstochten en begeleide fietstochten;
  – Gedetailleerd kaartmateriaal en routebeschrijvingen voor dagelijkse fietstochten in uw eigen tempo en op eigen gelegenheid;
  – Koffie en thee dagelijks tot 16:00 uur gratis.

  Exclusief
  – Transfers naar / van de ligplaats in Amsterdam;
  – Reserveringskosten €15 (verplichte toeslag);
  – Fietshuur c.q. E-Bike (optioneel);
  – Huur fietshelm (optioneel);
  – Andere transfers;
  – Parkeerkosten;
  – Entreegelden & excursies;
  – Kosten voor pontjes e.d.;
  – Drankjes aan boord;
  – Persoonlijke verzekeringen;
  – Fooien (facultatief).

  Reserveringskosten €15 per boeking/groep (verplicht)
  Huurfiets met 7 versnellingen, hand- en terugtraprem, fietstas: €70 per week (facultatief)
  Huur E-Bike met 3 ondersteuningsniveaus, 7 versnellingen, bereik ca. 60-65 km: €165 per week (er is slechts een beperkt aantal elektrische fietsen beschikbaar: bij voorkeur bij boeking van de reis reserveren)
  Huur fietshelm: € 10 per stuk/week (optioneel)

 • Hutsoorten en prijzen 2018

  PRIJZEN PER PERSOON 2018 NEDERLAND – SAIL & BIKE IJSSELMEER – ELIZABETH:

  hut: voor: alle data
  2-pers. hut 2 pers. €     859
  1-pers.hut 1 pers. €  1.229
  3-pers.hut 3 pers. €     809
  4-pers.hut 4 pers. €     789

  3- en 4-pers. hutten zijn op aanvraag mogelijk. Neemt u a.u.b. contact met ons op indien u zo'n hut wilt boeken.

  DATA SEIZOEN 2018 SAIL & BIKE IJSSELMEER – ELIZABETH:
  Vertrekdata op: 23/06, 30/06, 07/07, 14/07, 21/07, 28/07, 04/08, 11/08, 18/08, 25/08. en 08/09.

  PRIJZEN PER PERSOON 2018 NEDERLAND – SAIL & BIKE IJSSELMEER – LEAFDE FAN FRYSLÂN:

   Hutten: voor:    Hoogseizoen Middenseizoen
  2-pers. hut 2 pers.  €     949   €     849
  2-pers. hut voor alleengebruik 1 pers.   € 1.419   €  1.319
  3-pers. hut 3 pers.  €     849   €     749

  3- en 4-pers. hutten zijn op aanvraag mogelijk. Neemt u a.u.b. contact met ons op indien u zo'n hut wilt boeken.

  DATA SEIZOEN SAIL & BIKE IJSSELMEER 2018 – Schip LEAFDE FAN FRYSLÂN:
  Middenseizoen: vertrekdatum op 19/05/2018                                          
  Hoogseizoen:
  vertrekdata op 02/06, 09/06, 16/06, 30/06, 07/07, 14/07, 21/07 en 28/07/2018
  Op andere data in augustus en september vaart het schip de reis Sail & Bike Waddenzee. Info op aanvraag.

  KINDERKORTING:
  Op de Sail & Bike IJsselmeer reis met de zeilschepen Elizabeth en Leafde fan Fryslân bieden wij kinderkorting aan:
  15% korting op de hutprijs voor kinderen tot en met 15 jaar, wanneer zij de hut delen met tenminste 2 volwassenen (in 3- en 4persoonshut)

 • Goed om te weten

  Fietsen
  De fietsen zijn overwegend unisex- tourfietsen met middelhoge instap,  7 versnellingen, handrem en/of terugtraprem en fietstas. Andere huurfietsen (bijv. elektrische fietsen, kinderfietsen) en kinderzitjes (achterop)  zijn op deze reizen uitsluitend na voorafgaande aanvraag (bij boeking) en bevestiging mogelijk. Een huurfiets is facultatief. Gasten mogen zonder meerkosten hun eigen fiets meenemen. Bedenk daarbij dat de ruimte aan dek van een zeilschip beperkt is. De bemanning en reisorganisatie is in dit geval niet aansprakelijk voor eventuele schade c.q. verlies of diefstal van de eigen fietsen.
  In Nederland bestaat geen helmplicht. Een fietshelm is niet verplicht tijdens de fietstochten, maar wij adviseren u er toch een te dragen. Neem uw eigen  – goed passende – helm mee. Aan boord zijn geen fietshelmen beschikbaar. Deze kunnen wel aan boord gebracht worden indien u dit vooraf boekt. Prijs (huur)fietshelm € 10.

  Algemene Voorwaarden
  De Algemene (reis-)voorwaarden van Boat Bike Tours gelden voor fiets-vaar-vakanties en de daarop betrekking hebbende reisovereenkomsten en –bevestigingen. Bij boeking van een reis worden deze voorwaarden integraal onderdeel van de reisovereenkomst. Indien afwijkende bepalingen op uw boeking van kracht zijn, wordt u daarover vóór of bij boeking schriftelijk door ons geïnformeerd. Uw reisbevestiging is bindend. Reisprogramma’s en andere informatie zijn onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen, o.a. als gevolg van meteorologische, technische of om nautische redenen.

  Contact
  Boat Bike Tours BV
  ’t Prooyen 3-B
  1141 VD Monnickendam
  Nederland
  Tel: +31 299 313071
  Fax: +31 299 313065
  info@boatbiketours.com
  www.boatbiketours.com

  Update: 2 oktober 2017

 • Foto's