default-logo
Location: Noord Holland - Enkhuizen
Price: v.a. € 799,-

Sail & Bike Nederland: Waddenzee | Schepen Mare fan Fryslân/Wapen fan Fryslân/Leafde fan Fryslân

De Sail & Bike reis begint en eindigt in Enkhuizen, een mooi stadje aan het IJsselmeer. Fietsend of zeilend komt u in vissersplaats Den Oever. Het schip vaart via de sluizen van zoet naar zout water en brengt u op de Waddenzee, een schitterend natuurgebied waar de getijdenstroom voor continu wisselende vergezichten zorgt en waar vogels en zeehonden op de zandplaten te bewonderen zijn.

Tijdens deze 8-daagse reis kunt u de eindeloze stranden, duinen en bos en sfeervolle dorpjes op meerdere Waddeneilanden verkennen. Hier beleeft u het ultieme vakantiegevoel. Via de provincie Friesland met een bezoek aan havenstad Harlingen zeilt u naar het IJsselmeer. De laatste fietsroute leidt langs de Friese kust waarna u weer aan boord stapt om naar Enkhuizen te varen.

Zeilervaring is voor onze Sail & Bike reizen niet nodig.

Tijdens deze reizen worden – afhankelijk van de reisdata – de twee grootste en meest luxueuze zeilschepen op het IJsselmeer en de Waddenzee ingezet, de prachtige driemastschoener Mare fan Fryslân of haar zusterschip de tweemastschoener Wapen fan Fryslân voor 28 resp. 24 passagiers. In 2018 voegen we nóg een luxueus zeilschip aan het programma toe, nl. de imposante driemast-barkentijn Leafde fan Frysân voor 25 -30 gasten.

 

Icons Sail en Bike Waddenzee - Mare Wapen fan Fryslan

 

 

 • Data/Prijzen

 • Informatie Schepen

  Mare fan Fryslân, Wapen fan Fryslân en Leafde fan Fryslân

  Tijdens deze reizen worden – afhankelijk van de reisdata – de drie grootste en meest luxueuze zeilschepen op het IJsselmeer en de Waddenzee ingezet, de prachtige driemastschoener Mare fan Fryslân (max. 28 gasten), haar zusterschip de tweemastschoener Wapen fan Fryslân (max. 24 passagiers) en de imposante driemast-barkentijn Leafde fan Fryslân.

  De Mare fan Fryslân werd in 1960 als vrachtschip gebouwd en in 2006 compleet tot zeilend passagiersschip omgebouwd. Vanaf 2007 vaart het prachtige grote schip over de Nederlandse wateren. Op het benedendek, van de met 62 meter lengte grootste driemastschoener van Nederland, bevindt zich de sfeervolle met prachtig hout betimmerde salon (met airco), die ook als restaurant dienst doet. Aan de salon grenst bovendeks het prachtige dekhuis met bar, geluidsinstallatie en TV, van waar uit u een prachtig uitzicht rondom hebt. Benedendeks bevinden zich de 12 comfortabele 2-persoons hutten (ca. 10 m2, 2 naast elkaar geplaatste 1-pers. bedden van 90 x 200 cm), 1 junior suite met kleine zithoek en flatscreen-TV (ca. 12 m2) en een 1-persoons hut met stapelbed (ca. 7 m2). In alle tweepersoons hutten de junior suite is op verzoek een derde bed als opklapbed beschikbaar. Alle hutten hebben een eigen badkamer met douche / WC / wastafel en een ventilatiesysteem. Ook hebben alle hutten een patrijspoort die geopend kan worden. Het met hout beklede dek biedt voldoende zitmogelijkheden om heerlijk te relaxen, een buitenbar met tap, een barbecue en zelfs een whirlpool. De zeilen kunnen met de hand, maar ook elektrisch worden bediend. In de havens is aan boord Wi-Fi / WLAN beschikbaar.

  Een korte video-impressie van het prachtige schip vindt u op www.boatbiketours.nl/videos

  Zeilschip Mare fan Fryslan op de Waddenzee Plattegrond Mare Fan Fryslan

  Met haar 55 meter lengte is de Wapen fan Fryslân de grootste tweemastschoener op de Nederlandse binnenwateren. Als vrachtschip werd het schip in 1965 te water gelaten en het voer met allerlei lading door Nederland, België en Duitsland. In 2003 vond de complete metamorfose tot zeilend passagiersschip plaats. Het prachtige schip biedt haar gasten een voor een zeilschip uitzonderlijk hoge mate van comfort en omgeeft de passagiers met een aangenaam warme zweem van luxe. Bovendeks bevindt zich een grote deksalon met een gezellige, stijlvol ingerichte bar met grote ramen rondom, die een prachtig uitzicht waarborgen. Op het achterdek vindt u een buitenbar en een jacuzzi en op het middendek diverse zitgelegenheden om heerlijk te relaxen. De grote salon, tevens restaurant, straalt een aangename nautische sfeer uit. Alle 12 ruime tweepersoons hutten (ca. 10 m2) hebben twee eenpersoons bedden (90×200 cm), die op wens tot een tweepersoons bed samen geschoven kunnen worden. Alle hutten beschikken over een badkamer met wastafel, douche en toilet. In elke hut bevindt zich bovendien (als klapbed tegen de wand) een derde bed dat naar behoefte neergeklapt kan worden en een patrijspoort die kan worden geopend.

  Zeilschip Wapen fan Fryslan op de Waddenzee Plattegrond Wapen fan Fryslan

  De imposante driemast-barkentijn LEAFDE FAN FRYSLÂN wordt in 2018 voor het eerst ingezet voor Sail & Bike reizen en wordt door de eigenaren Joris en Rinske de Wit geëxploiteerd. Zij exploiteren ook de driemastklipper Mare fan Fryslân al voor vele jaren. Het luxe schip heeft een verfijnde inrichting. Het schip beschikt over 12 comfortabele tweepersoonshutten met elk 2 losse bedden (ca. 11 m2). In twee hutten is op aanvraag een derde bed als bovenbed beschikbaar. Alle hutten hebben een badkamer met douche, wastafel en toilet. In elke hut kan er een raam of dekluik geopend worden. In het restaurant worden heerlijke maaltijden geserveerd en de gezellige scheepsbar is goed gesorteerd. De stuurhut heeft een mooie zithoek: hier en op het dek heeft u het beste uitzicht over het water. De Leafde fan Fryslân heeft een capaciteit voor 24 (tot max. 26) gasten, heeft een lengte van 50 meter, een breedte van 7 meter en een zeiloppervlakte van in totaal 760 m².

 • Programma Sail & Bike: Waddenzee

  Reisprogramma Nederland: Sail & Bike Waddenzee Eilandhoppen | Schepen Mare fan Fryslân/Wapen fan Fryslân/Leafde fan Fryslân

  Dag 1 (za): Aankomst en inscheping in Enkhuizen
  Vanaf 16:00 uur aankomst en inscheping nabij het prachtige centrum en NS-station van Enkhuizen. Bij een aperitief stelt de schipper de bemanning voor en vertelt u wetenswaardigheden over het schip en het verloop van de reis. ’s Avonds kunt u het prachtige historische centrum van Enkhuizen nog te voet verkennen.

  Dag 2 (zo): Enkhuizen – Medemblik (Ca. 24/37 km) | zeilen: Medemblik – Den Oever 
  De eerste fietstocht van deze reis voert u langs het IJsselmeer en/of door het prachtige Noord-Hollandse polderland naar Medemblik. ‘s Middags vaart u met het schip verder naar Den Oever met zijn kleine vissershaven. Afhankelijk van het weer vaart het schip misschien vanavond al over de Waddenzee naar Texel.

  Dag 3 (ma): Texel – rondje over het eiland vanuit Oudeschild (Ca. 1-65 km)
  Het eiland Texel kent gevarieerde landschappen en pittoreske dorpjes. Fietstocht over het eiland. Tips: De goed bewegwijzerde Thijsseroute (ca. 40 km), bezoek aan het zeehondenopvangcentrum Ecomare en de prachtige ambachtelijke bierbrouwerij.

  Dag 4 (di): Texel – Terschelling (Ca. 5-6 uur)
  Vandaag zeilt het schip, als het getij en het weer het toelaten, naar het eiland Terschelling. U manoeuvreert tussen de zandbanken van de Waddenzee door en met wat geluk ziet u zeehonden die liggen te rusten op de zandplaten. In de namiddag arriveert het schip op Terschelling.

  Dag 5 (wo): Terschelling: per fiets het eiland verkennen (Ca. 1-40 km)
  Een dag op Terschelling is eigenlijk te kort. Met zo’n 70 km. aan prachtige fietspaden, de 4 dorpjes en zijn prachtige uitgestrekte natuur heeft dit eiland veel te bieden. West-Terschelling is de grootste plaats met tal van winkeltjes en horeca gelegenheden. Het herkenningsteken van het eiland, de 400 jaar oude vuurtoren “Brandaris”, is al vanuit de verte te zien. Bezienswaardig is ook het heidegebied “De Boschplaat”, waar u eenden, steltenlopers en grote kolonie lepelaars en mantelmeeuwen kunt aantreffen.

  Dag 6 (do): zeilen Terschelling – Harlingen | Harlingen – Franeker – Makkum (Ca. 51/62 km)
  Vandaag bereikt u met het schip Harlingen, de belangrijkste havenstad van Friesland. Via Franeker, met het beroemde planetarium van Eise Eisinga, fietst u door het prachtige weidse Friese land langs diverse dorpjes naar Makkum. Kiest u voor de lange fietstocht, dan komt u ook in Bolsward, één van de Friese elf steden.

  Dag 7 (vr): Makkum – Stavoren | zeilen naar Enkhuizen (Ca. 30/48 km)
  Vanuit Makkum fietst u door naar Stavoren. De korte route gaat via het oude handelsstadje Hindeloopen. De Hindelooper schilderkunst is wereldberoemd. Hier is tevens het Eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd. De lange route loopt langs diverse van de Friese meren en laat een ander landschap zien. Vanuit Stavoren zet het schip koers naar Enkhuizen.

  Dag 8 (za): Einde van de reis in Enkhuizen
  Uitschepen en afscheid nemen voor 10:00 uur. Einde van een indrukwekkende reis.

  Belangrijke opmerkingen bij het Sail & Bike programma:
  Bij het Sail & Bike Waddenzee programma hoort ook een beetje avontuur: bij deze reizen ligt van tevoren de start- en eindhaven Enkhuizen vast. De dagelijkse trajecten zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van getijdenstromingen en windsterkte en windrichting. De schipper bepaalt van dag tot dag het exacte vaarprogramma en bespreekt de mogelijkheden met de gasten. De crew zal alles in het werk stellen om het programma exact volgens planning te laten verlopen en u een fascinerende en afwisselende week met activiteiten, natuur en cultuur te laten beleven, maar het is mogelijk dat vertrek- en vaartijden en/of de volgorde van het programma gedurende week moet worden aangepast. Geniet en laat u door de elementen leiden! Diverse trajecten worden per schip (indien mogelijk onder zeil) afgelegd. De trajecten zijn cursief gedrukt in het programma.

  Alle afstanden zijn “circa-afstanden” van de aanbevolen fietsroutes.
  Wanneer gasten een dag niet willen fietsen, kunnen zij relaxen en de route met het schip afleggen.

  Programma en gegevens onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen om technische, meteorologische en/of nautische redenen. Op de aankomst dag kunt uw bagage al vanaf 11:00 uur aan boord brengen.

 • In-/exclusief

  Inclusief
  – Scheepsreis & accommodatie in de geboekte categorie, 8 dagen /7 nachten (zaterdag – zaterdag) van / naar Enkhuizen;
  – Volpension (7 x ontbijt, 6 x lunchpakket tijdens fietstochten, 7 x drie-gangen-diner);
  – Gebruik van beddengoed en handdoeken (handdoekenwissel op verzoek). Dagelijkse lichte schoonmaak van de hut;
  – Welkomstdrankje en informatiegesprek tijdens de eerste avond;
  – Boordreisleiding en dagelijkse voorbesprekingen van de fietstochten door de schipper / crew;
  – Gedetailleerd kaartmateriaal en routebeschrijvingen voor dagelijkse fietstochten in uw eigen tempo en op eigen gelegenheid;
  – Gebruik van WLAN / Wi-Fi in het dagverblijf van het schip (alleen in de haven);
  – Koffie en thee dagelijks tot 16:00 uur gratis.

  Exclusief
  – Transfers naar / van de ligplaats in Enkhuizen;
  – Reserveringskosten €15 (verplichte toeslag);
  – Fietshuur;
  – Huur fietshelm;
  – Andere transfers;
  – Parkeerkosten (parkeren bij het NS-station Enkhuizen is gratis);
  – Entreegelden & excursies;
  – Kosten voor pontjes e.d.;
  – Drankjes aan boord;
  – Persoonlijke verzekeringen;
  – Fooien (facultatief).

  Reserveringskosten €15 per boeking/groep (verplicht)
  Huurfiets met 7 versnellingen, hand- en terugtraprem, fietstas: €70 per week (facultatief)
  Huur E-Bike met 3 ondersteuningsniveaus, 7 versnellingen, bereik ca. 60-65 km: €165 per week (er is slechts een beperkt aantal elektrische fietsen beschikbaar: bij voorkeur bij boeking van de reis reserveren)
  Huur fietshelm: € 10 per stuk/week (optioneel)

 • Hutsoorten en prijzen 2018

  PRIJZEN PER PERSOON NEDERLAND – SAIL & BIKE WADDENZEE 2018:

   hut: voor: juni – sept.  mei
  2-pers. hut 2 pers.  €           899   €       799
  1-pers. hut of 2-pers. hut voor alleengebruik 1 pers. €         1.149   €    1.049
  Junior suite* 2 pers.  €        1.079 €         999
  3-pers.hut 3 pers.  €           799   €       699

  *: Junior suite is alleen op de MARE FAN FRYSLAN aanwezig
  3-persoonshutten zijn beperkt beschikbaar en alleen op aanvraag. Indien u een 3-pers. hut wilt boeken, neemt u dan contact met ons op.

  DATA SEIZOEN 2018 SAIL & BIKE WADDENZEE
  Schip MARE FAN FRYSLAN:         afvaarten op 05/05, 26/05, 02/06, 09/06, 23/06, 30/06, 14/07, 21/07, 28/07, 04/08, 11/08, 18/08, 25/08/ en 01/09
  Schip WAPEN FAN FRYSLAN:     
  afvaarten op 05/05, 12/05, 19/05, 26/05, 09/06, 16/06, 23/06, 30/06, 07/07, 14/07, 21/07 en 28/07.
  Schip LEAFDE FAN FRYSLAN:     afvaarten op 04/08, 18/08, 25/08, 01/09, 08/09, 15/09 en 22/09

 • Goed om te weten

  Fietsen
  De scheepsfietsen zijn overwegend unisex- tourfietsen met middelhoge instap,  7 versnellingen, handrem en/of terugtraprem en fietstas. Andere huurfietsen (bijv. elektrische fietsen, kinderfietsen) en kinderzitjes (achterop)  zijn op deze reizen uitsluitend na voorafgaande aanvraag (bij boeking) en bevestiging mogelijk. Een huurfiets is facultatief. Gasten mogen zonder meerkosten hun eigen fiets meenemen. Bedenk daarbij dat de ruimte aan dek van een zeilschip beperkt is. De bemanning en reisorganisatie is in dit geval niet aansprakelijk voor eventuele schade c.q. verlies of diefstal van de eigen fietsen.
  In Nederland bestaat geen helmplicht. Een fietshelm is niet verplicht tijdens de fietstochten, maar wij adviseren u er toch een te dragen. Neem uw eigen  – goed passende – helm mee. Aan boord zijn geen fietshelmen beschikbaar. Deze kunnen wel aan boord gebracht worden indien u dit vooraf boekt. Prijs (huur)fietshelm € 10.

  Algemene Voorwaarden
  De Algemene (reis-)voorwaarden van Boat Bike Tours gelden voor fiets-vaar-vakanties en de daarop betrekking hebbende reisovereenkomsten en –bevestigingen. Bij boeking van een reis worden deze voorwaarden integraal onderdeel van de reisovereenkomst. Indien afwijkende bepalingen op uw boeking van kracht zijn, wordt u daarover vóór of bij boeking schriftelijk door ons geïnformeerd. Uw reisbevestiging is bindend. Reisprogramma’s en andere informatie zijn onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen, o.a. als gevolg van meteorologische, technische of om nautische redenen.

  Contact
  Boat Bike Tours BV
  ’t Prooyen 3-B
  1141 VD Monnickendam
  Nederland
  Tel: +31 299 313071
  Fax: +31 299 313065
  info@boatbiketours.com
  www.boatbiketours.com

  Update: 2 oktober 2017

 • Foto's